2011 m. gruodžio 5 d., pirmadienis

Kekso receptas

Suvalgiusi paskutinį kekso gabalėlį galiu ramiai parašyti, kaip gimsta šis minkštas, purus ir kvepiantis orkaitės kūrinys :)
Jam sukurti reikės:
- 100 ml pieno;
- 150 g sviesto (kambario temperatūros);
- 150 g cukraus;
- 3 kiaušinių;
- 4 šaukštų su kaupu miltų;
- saujos razinų;
- žiupsnelio druskos;
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
- 1 šaukšto vanilinio cukraus;

Ką daryt, kai turi ingredientus?
- Nuplauti razinas ir palikti jas šiltai mirkti.
- Kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska. Masė turi būti puri.
- Atskirti trynius nuo baltymų. Trynius įmaišyti į sviesto masę. Į tą pačią masę supilti miltus ir kepimo miltelius ir... vėl maišyti.
- Užvirti pieną, jį šiek tiek atvėsinti ir supylus į tešlą išmaišyti.
- Iki putų išplaktus baltymus įmaišyti į tešlą. Ten taip pat supilti išbrinkusias razinas.
- Tešlą supilti į kepimo formą ir kepti orkatėje ~50 min 160 laipsnių temperatūros orkaitėje.
- Wuolia! Džiaugiamės iškepusiu keksu!

Patarimai ir pastabėlės:
- Šaltas keksas dar skanesnis, tad verta palaukti.
- Nemėgstantiems razinų: galima pagardinti citrinos ar kitų citrusinių vaisių žievelėmis arba į užvirusį pieną supilti razinų arba dėti mažiau cukraus ir į tešlą įmaišyti išlydyto juodojo šokolado.

Skanaus ir daug džiaugsmo prie orkaitės atrandant savo puikaus kekso receptą!

3 komentarai:

  1. Dar reikėtų prirašyti, jog išmirkytas razinas reiktų nusausinti, apvolioti miltuose ir tik tada įmaišyti - nenusės į dugną, nes kartais tokios nusileidusios pridega ir sugadina visą kepinį.
    Šiaip tai labai įdomus receptas su pienu, kiek esu mačius visur šaltą pila, kažin ką duoda užvirinimas?

    AtsakytiPanaikinti
  2. oho, ačiū už patarimus :) man patiko, kad nusėdusios razinos sukuria tokią gražią kepurėlę, kai apverti keksą. o šalto pieno nekilo ranka pilti į kambario temperatūros tešlą - tokia jau nuojauta mano.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jeigu visi produktai šalti, tai ir šaltas pienas tinka. O šiaip tai aš mieliau keičiu pieną arbata, tada daug puresnis ir minkštesnis pyragas gaunasi, nes piene esantys baltymai koaguliuoja, kas suteikia daugiau kietumo

    AtsakytiPanaikinti